post

Véget ért a 2019-es utánpótlás szezon – 1. rész

A Győr Sharks Junior Programjáért felelős stábot kérdeztük a szezon végének kapcsán.

Szeptemberben indult és már véget is ért az idei utánpótlás bajnokság. A Magyar Amerikai Futball Szövetség három korosztályban U15-17-19 írt ki bajnokságot. Három egyesület tudott mindhárom korosztályban csapatot indítani: a Budapest Wolves, a Fehérvár Enthroners és a Győr Sharks. Ebben a cikkben a Sharks utánpótlás szerepléséről beszélgetünk Andres Fernandez – utánpótlás head coach, Horváth Péter – utánpótlás line coach és Szilas Péter – utánpótlás defense coordinator társaságában. A cikket két részben közöljük. Az első rész az U15 és az U17 szerepléséről szól, a második részben pedig az U19-ről, valamint a holtszezonban elvégzendő feladatokról olvashattok.

Három korosztályban indultatok, három egészen eltérő eredményt értek el az egyes korosztályok, ráadásul ha a tavalyi szereplést vesszük alapul, még zavarba ejtőbb a kép. Kezdjük az U15-ös korosztállyal! Kik indultak, hogy történt a lebonyolítás?

Horváth Péter – 4 csapat indult. Az Újpest Bulldogs, a Fehérvár Enthroners, a Budapest Wolves, valamint címvédőként mi. A lebonyolítás szerint pedig mindenki játszik mindenkivel, majd azt követően 1. és 2. helyezett játsza a döntőt.
Szilas Péter – Általános igazság az utánpótlás bajnokságokban, hogy minden évben nagyot változhat a keret bármelyik csapatnál. Nálunk ez idén történt, hiszen a tavalyi bajnokcsapatunk húzóemberei kiöregedtek. A helyükre sok olyan srác érkezett, akiknek már volt meccsrutinja nemzetközi szinten is, de eltérő hozzáállással rednelkeznek. Néhányan közülük megértették, hogy az U15 bajnokság komolyabb kihívást jelent, mint az U13 meccsek és csak megfelelő fizikális és mentális felkészültséggel lehet jó eredményt elérni. Ők már ez első évükben jól teljesítettek. A célunk, hogy jövőre az egész csapatunk ilyen hozzáállással készüljön.
Andres Fernandez – Minden új szezon egy új kihívás, ahol sok minden történhet. Nyilvánvalóan nem mindenhol született az az eredmény, amire számítottunk, de egy sikeres utánpótlás szezonról beszélhetünk. Idén csatlakozott néhány új csapat is a bajnoksághoz ami azt jelenti, hogy a verseny nő Magyarországon.

Címvédőként indultatok, de hamar fel kellett adnotok. Mi történt?

Andres Fernandez – Habár jó lett volna megvédeni a bajnoki címünket, sok olyan tényező van, amit nem lehet befolyásoni. Nincs két egyforma szezon. Ez az U15 egy fiatal csapat, kevés tapasztalattal, akiket ráadásul még sérülések is hátráltattak. Ha a csapatod sérülésekkel küzd, az sosem jó. Ez idén komolyan érintett minket, és több, jelentős sérülés vezetett odáig, hogy nem maradt más lehetőségünk, nem tudtuk folytatni a bajnokságot. Bízom benne, hogy a következő szezon sokkal jobb lesz, hiszen jó játékosaink vannak ebben a korosztályban.
Szilas Péter – Nagy volt a lemorzsolódás év közben és alacsony létszámmal vágtunk neki a bajnokságnak. Az első meccs után jópár játékosunk lesérült, így a versenyszabályzatban előírt minimális létszámot nem tudtuk teljesíteni, ezért vissza kellett lépnünk a bajnokságtól.

Az U15 eredményei:

Eredmények

Csapat1234Elért pontszám
Bulldogs2140723
Sharks00000

U15 Bulldogs vs Sharks beszámoló

Horváth Péter – Line coach

Az U15 bajnokság döntőjét 2019. novenber 10-én játszották Budapesten, ahol az alábbi eredmény született:

U15 Budapest Wolves – Újpest Bulldogs 20-18 (6-6, 6-6, 0-6, 8-0). 

Így a 2019-es szezon U15 bajnoka a Budapest Wolves. Gratulálunk minden szereplőnek!

Folytassuk az U17-tel!

Szilas Péter – Az U15-ös indulókon túl a Budapest Eagles és a VSD Rangers is vállalta a szereplést. A lebonyolítás annyiban tér el az U15-ös bajnokságtól, hogy nem játszik mindenki mindenkivel. Ellenfeleink az Eagles, az Enthroners és a Bulldogs voltak. A döntőt, ahogy az U15-nél is, az 1. és a 2. helyezett játsza.
Andres Fernandez – Idén a tavalyinál több induló volt. 6 csapattal startolt az idei U17-es bajnokság. Az Eagles ellen kezdtünk, következett az Enthroners és a Bulldogs ellen fejeztük be. Utóbbi meccset a bajnokság 1. és 2. helyezettje játszotta. Játékosaink keményen küzdöttek és sok segítséget kaptak a Kaposvár Hornets játékosaitól, akik nagyon sokat tettek hozzá ahhoz, hogy a bajnokság elején állhattunk. Jót tettek a csapatszellemnek is.

Hogyan kerültetek kapcsolatba a Hornets játékosokkal?

Horváth Péter – A Hornets-szel még a HFL szezon alatt kerültünk kapcsolatba. Baranyai Péter (RB#24) játszott nálunk kölcsönben Kaposvárról. Azt, hogy ennyi tehetséges fiataljuk van akkor még nem tudtuk, de nagy segítséget jelentett az őszi szezonban. U17-ben hárman, U19-ben hatan erősítettek minket. Mindegyikükről elmondható, hogy keményen és lelkesen játszanak. Hálásak vagyunk, hogy vállalták a sok utazást a nagy távolság ellenére.
Andres Fernandez – Szerencsések voltunk, hogy idén együttműködhettünk a Kaposvár Hornets csapatával, akik hozzájárultak ahhoz, hogy ebből a korcsoportból játékosaik csatlakozzanak hozzánk. A nyári U15/U17 edzőtáborban találkoztunk először. Játékosaink örömmel fogadták őket, az első naptól kezdve családtaggá váltak és készségesen hajtották végre azt, amit kértünk tőlük a csapat érdekében. Rendkívül könnyű volt őket beépíteni a csapatba, mert keményen edző és könnyen edzhető srácokról van szó. Szóval egyáltalán nem volt nehéz őket a család tagjává tenni.

Terveztek további együtműködést bármelyik csapattal?

Andres Fernandez – Természetesen igen. Bármikor, ha van olyan csapat aki utánpótlás játékosaival segíteni akar minket, az véleményem szerint mindenkinek győztes helyzet. Személy szerint ha bármikor, bárkin segíthetek valamivel, azt örömmel teszem, hogy működjenek a dolgok.

Tavaly döntőt játszottatok az Enthroners-szel, de 32-8 arányban a fehérvári alakulat győzni tudott. Idén nektek sikerült 6-47 arányban győznötök, de végül egyik csapat sem jutott a döntőbe.

Szilas Péter – Feltételezem, hogy az Enthronersn-él az U17-ben következett be az a korosztályváltás, ami nálunk az U15-ben. Az, hogy mi sem jutottunk döntőbe csalódás számunkra, de a Bulldogs elleni vereség sok hiányosságunkra rámutatott, amit jövőre ki kell javítanunk. Úgy érzem az összes hazai korosztályos csapat közül, akik ellen játszottunk a Bulldogs U17 gárdája van a legjobban összerakva. Nem véletlenül nyerték meg a bajnokságot.
Andres Fernandez – Tavaly az Enthroners egy nagyon erős és idős csapattal rendelkezett. Harcoltunk és keményen játszottunk, de nem az lett az eredmény, amit akartunk. Idén pedig az történt, amit már említettem korábban, hogy minden szezon más. Készültünk és keményen harcoltunk minden meccsen. A Bulldogs ellen veszítettünk, de ilyen a sport. Amit tehetünk, hogy tanulunk belőle és folytatjuk, keményebben készülünk. Jövőre visszajövünk és erősebbek leszünk.

Sokan játszanak fel fiatalabb korosztályokból. Érintette az U15-ös sérüléshullám az U17 szereplését?

Horváth Péter – Nem lehet a sérülésekre fogni a vereséget, de az biztos, hogy megcsappant a létszámunk ebben a korcsoportban is. A védelemben két kulcsemberünk is hiányzott, ami 9 fős focinál sokat jelenthet. Ez is csak azt mutatja, hogy fel kell duzzasztanunk a létszámot mindegyik korosztályunkban.
Andres Fernandez – Szerintem igen. Bármikor, amikor egyik napról a másikra meccset kell játszani, sokat kérsz a játékosaidtól. Az ilyen eseteket megpróbáljuk a jövőben elkerülni és meg akarunk bizonyosodni afelől is, hogy játékosaink fizikálisan készen állnak azokra a kihívásokra, aminek a testük ki van téve egy szezon alatt.

Az U17 eredményei:

Eredmények

Csapat1234Elért pontszám
Sharks01412834
Eagles1200012

U17 Sharks vs Eagles beszámoló

Eredmények

Csapat1234Elért pontszám
Enthroners06006
Sharks151261447

U17 Enthroners vs Sharks beszámoló

Eredmények

Csapat1234Elért pontszám
Sharks088824
Bulldogs122020658

U17 Sharks vs Bulldogs beszámoló

2019. november 9-én az U17 döntőt is lejátszották, a következő eredménnyel:

U17 Újpest Bulldogs – Budapest Wolves 41-0 (14-0, 0-0, 14-0, 13-0).

2019. U17-es bajnoka az Újpest Bulldogs. Gratulálunk a csapatoknak!

Ennyi történt az U15 és U17 korosztályokkal a szezon alatt. Ezzel cikkünk első része is véget ért. A második részben az U19-es bajnokságról lesz szó. Hamarosan jelentkezünk! 

Fotó: Szücs Ilona, Becs László

Please follow and like us:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük